Mnoho značek kávy preferuje pro výrobu kávy právě zrna kávy arabica, jelikož se těší větší oblibě než například robusta. Kromě toho, jsou tato zrna snadno dostupná, a proto jsou i cenově výhodná, jak pro výrobce, tak pro zákazníky. Zrna kávy arabica mají skvělou chuť a také texturu. Její chuť je velmi výrazná, ale jemná zároveň. Snoubí se v nich několik tónů a chutí, proto ji ocení i milovníci kvalitní kávy, kteří si vychutnávají její komplexnost. Zrna se získávají z kávovníku arabica. Poté se upraží a melou. Podle historiků se první zmínky o kávě arabica objevili v roce 700 našeho letopočtu, a to v Etiopii.

káva

Přesný původ této kávy je ale nejasný. Nicméně nejvíce se kávě daří v tropických oblastech, a tam e také převážně pěstuje, aby se následně rozvážela do celého světa. Jak u jsme zmínili, chuť kávy arabica je velmi komplexní. Má hladší profil a sladší tóny než ostatní druhy kávy. U některých druhů můžete cítit ovocné tóny, u jiné zase vzdálenou chuť čokolády, nebo třeba ořechů. Všechno závisí na odrůdě a také na způsobu následného zpracování. Káva arabica má také nižší obsah kofeinu než káva robusta, která je po arabice nejvíce využívanou a pěstovanou kávou.

káva

To, že nemá tolik kofeinu, ale rozhodně neznamená, že by vám nedodala energii. Naopak. Obsah kofeinu v ní je pro běžného člověka naprosto dostačující a nakopne vás kdykoliv, kdy to budete potřebovat. Na samotné rostlině, na které se zrna pěstují, je zajímavé, že se dokáže sama opylovat, a proto nemusí využívat okolní pyl a reprodukuje se svépomocí. Díky tomu se předávají neustále stejné geny kávy a čím více rostlina zraje a rozmnožuje se, vznikají tak kvalitnější a kvalitnější odrůdy. Nezapomeňte ani, že taková káva má pozitivní účinky na vaše zdraví. Kromě dodání energie, dodává mnoho vitamínů, jako je třeba vitamín E, B nebo draslík.