Na naÅ¡i vnÄ›jÅ¡Ã krásu má pomÄ›rnÄ› velký vliv to, jak jsou na tom naÅ¡e stÅ™eva a stÅ™evnà mikroflóra. V naÅ¡ich stÅ™evech žije na 800 druhů mikroorganismů. NÄ›které z tÄ›chto mikroorganismů jsou pro nás dobré, jiné Å¡patné. Tyto organismy žijà v rovnováze, která je vÅ¡ak velmi kÅ™ehká a může ji cokoli naruÅ¡it – Å¡patná strava, kouÅ™enÃ, alkohol, užÃvánà nÄ›kterých léku apod. To se projevuje napÅ™Ãklad nafouklým bÅ™ichem, pocitem plnosti, Å¡patným trávenÃm, ale i aknóznà pletà Äi vaginálnÃmi mykózami.
PÅ™i užÃvánà antibiotik docházà velmi Äasto k naruÅ¡enà mikrobiomu stÅ™ev a tÄ›lo ztrácà ty dobré mikroorganismy, které jsou ke správnému fungovánà potÅ™eba. Jsou jimi pÅ™edevÅ¡Ãm probiotika a laktobacily. Ty jsou potÅ™ebné pro správné fungovánà stÅ™eva i trávÃcÃho traktu. PÅ™i léÄbÄ› antibiotiky jsou laktobacily a probiotika oslabeny a je potÅ™eba je doplňovat. V souvislosti s oslabenÃm probiotik může docházet k pÅ™emnoženà napÅ™Ãklad kvasinek a zejména u žen je velmi Äastým důsledkem užÃvánà antibiotik vaginálnà mykóza. Vhodné je užÃvat doplňky stravy ve formÄ› probiotik. UžÃvánà probiotik se doporuÄuje souÄasnÄ› s léÄbou antibiotiky, ale i po léÄbÄ›, kdy je potÅ™eba stále jeÅ¡tÄ› probiotika podporovat. Nenà tedy správnÄ› s užÃvánÃm probiotik skonÄit souÄasnÄ› s ukonÄenÃm antibiotické léÄby.
A co to vlastnÄ› ty probiotika jsou? Jsou to živé organismy, které majà pÅ™Ãnos pro naÅ¡e zdravÃ. PÅ™ijÃmáme je i v potravÄ› jako jsou napÅ™Ãklad kysané mléÄné výrobky, jogurty Äi fermentovaná zelenina. V potravÄ› vÅ¡ak nejsou obsaženy v tak rozmanitém spektru, jako v doplňcÃch stravy. Pro ilustraci napÅ™Ãklad v jogurtu naleznete 2 druhy probiotik a ve velmi malém množstvÃ.
Existujà různé druhy ve formÄ› tobolek, kapslÃ, prášku, ale i v tekuté formÄ›. Probiotika můžete užÃvat i jako prevenci, posilujà imunitu a zajiÅ¡Å¥ujà správný průbÄ›h trávenÃ. Vhodné je užÃvat je ráno na laÄno pÅ™ed snÃdanÃ. NejvhodnÄ›jÅ¡Ã a nejúÄinnÄ›jÅ¡Ã se jevà tekutá probiotika, která jsou schopna trávÃcÃm traktem projÃt pomÄ›rnÄ› rychle, jeÅ¡tÄ› něž zaÄnou trávÃcà procesy, a úÄinné látky se dostávajà tam, kam majÃ.